In het boek ‘Genealogie Tolboom’ komen veel boerderijen voor.

Het leek een goede gedachte om een eenvoudige boerderijentocht uit te zetten, waardoor het mogelijk wordt allerlei plaatsen te bekijken die in het boek genoemd worden.

U kunt de tocht op eigen gelegenheid maken. Aanwijzingen voor een goede oriëntatie staan soms tussen haakjes.

LET OP: De tocht is gemaakt in 1990. Het kan zijn dat delen er van niet meer kloppen

Download de tolboom_boerderijentocht-1990

 

HOOGLAND

De tocht begint bij zaal Concordia met de rug naar de kerk. U gaat dan direct rechts af bij de Zevenhuizerstraat. Als u op een kruispunt komt met een richtingaanwijzer, blijft u met een flauwe bocht rechtdoor gaan.

De weg wordt nu kronkelig en u gaat een viaduct over (A1). Direct na het viaduct gaat u links of (Lindeboomseweg) onder het viaduct door. U blijft vervolgens parallel rijden aan de rijksweg.

Bij het bordje Calveenseweg gaat u links. Na een paar honderd meter moet u links of ‘de Hoge Steeg’- in. Pas op…..het naambordje van de weg is moeilijk te vinden. U herkent de weg aan het wegdek . De ene helft heeft klinkertjes en de andere helft is geasfalteerd .

U rijdt vervolgens over voor uw familie historische grond. Hier heeft de ‘tolboom’ gestaan waar uw achternaam vandaan komt. Als u een wit hek nadert moet u op een klein groen bordje letten. Daar staat op geschilderd ’10A Hoge Steeg 10′. In deze boerderij heeft Jan Jans Tolboom (I) gewoond en gewerkt. Oorspronkelijk liep er een pad naar de achterkant van het perceel waar de Laak stroomt.

U rijdt door over de Hoge Steeg. De weg maakt een scherpe bocht naar links. De Laak ligt hier dicht langs de weg. Aan de andere kant van de Laak ligt Gelderland.

Ach, waarom zouden we niet even een kijkje gaan nemen aan de andere kant. Onze oudste voorvader deed dat immers ook. Hij trouwde met Dirckie Willemsdr. uit Couwenhoven in de Achterhoek (de buurtschap aan de andere kant van de Laak).

Bij een betonnen brug gaat u de Laak over.

De eerste boerderij links van de weg aan de andere kant van de Laak heet de Groote Veen. Hier had Johannes Tolboom (A.IV.1) een tabaksplanterij.

Foto van 'het Groote Veen' op 3a uit Genealogie Tolboom

Foto van ‘het Groote Veen’ Achterhoekerweg 3a

 

U rijdt door langs het bordje Achterhoekerweg tot aan een kruising. (Richting Bunschoten/Spakenburg/Hoogland) Sla links af. Geniet van de polder.

Sla links of bij het bond Zevenhuizen/Hoogland. U rijdt nu weer op de Zevenhuizerstraat.

Aan de linkerkant op nummer 154 ziet u Groenendaal. De boerderij van Wulfert Tolboom (A.V.2). De laatste boerderij links voor het viaduct is gebouwd op de plaats waar de boerderij ‘het End’ stond van Gerrit Wulfers Tolboom (A.IV.2).

Foto van Groenendaal aan de Zevenhuizerstraat 154

Foto van Groenendaal aan de Zevenhuizerstraat 154

 

Ga het viaduct weer over. Bij de Nieuwlandseweg gaat u rechts. Aan de rechterkant ziet u de boerderij van Bernardus Tolboom (A.VII.24).

Foto van de Nieuwlandseweg

Foto van de Nieuwlandseweg

 

Na ongeveer honderd meter ziet u links een bordje “Sneulse weg”. Dit weggetje komt over het erf Sneul. Uiteindelijk komt u dan op de Zevenhuizerstraat terug.

 

Foto van Sneul aan de Sneulseweg 2

Foto van Sneul aan de Sneulseweg 2

 

U volgt de Zevenhuizerstraat tot aan het kruispunt. Ga rechts richting Amersfoort/Amsterdam/Bunschoten de pastoor Pieckweg op. Bij de stoplichten kruist u de Bunschoterstraat. Als u de weg bent overgestoken volgt u de Mgr. van de Weteringstraat. Links ziet u het erf ‘de Wetering’ liggen (achter Halfweg). De Mgr. van de Weteringstraat volgend komt u langs ‘de Boomen’ (nummer 22) en Laurenburgh (nummer 48). Let bij deze boerderij op de gevelsteen.

boerderijentocht_laurengurgh_1670

Aan het eind van de weg komt u over een water bij een T splitsing. Ga rechts af. De eerste boerderij rechts in het land is ‘Breevoort’ (nummer 4). Vervolgens houdt u rechts aan (steentjesweg).

U kunt nu doorrijden tot de Zeldertseweg aan uw rechterkant. Op nummer 73/75 vindt u de Pol. Als u doorrijdt komt u weer bij de Bunschoterstraat. Ga hier rechts af.

LEUSDEN

Rij de Bunschoterstraat af tot de richting Leusden. Sla links af. U komt dan op de Maatweg terecht in Amersfoort. Vervolgens gaat u weer links richting Leusden. U volgt weer richting Leusden over de Ringweg/Koppel. U volgt de weg tot het bordje ‘Hoge Weg’. Sla links af en rij onder het viaduct door. De tweede weg rechts is de Barneveldseweg. Bij de richtingsaanwijzer staat Leusden/Achterveld aangegeven. U volgt deze weg. Deze weg gaat over in de Hessenweg. Bij de stoplichten recht door.

Bij de afslag Hoevelaken ziet u op de hoek een oud wit Tolhuis staan. Op Hessenweg 130 is de boerderij ‘Ommerens Daatselaar’. De bomenlaan voor de boerderij werd in de volksmond ook wel de Tolbomensteeg genoemd.

Foto van De Daatselaar aan de Hessenweg 130

Foto van De Daatselaar aan de Hessenweg 130

 

Op nummer 154 vindt u Klein Hoolhorst. Het witte hek met de naam en het jaartal 1514 geeft een idee van de ouderdom.

Rij nu de Hessenweg terug tot aan het stoplicht richting Leusden. Volg de weg tot Hamersveldseweg 1. Kijk even links en u ziet met grote letters TOLBOOM BV staan. Even verderop links ligt de prachtige boerderij Roozendaal van Geertje Gerrits Kaas (D.III).

Rossenberg kunt u vinden op Hamersveldseweg 43. De oudste boerderij ‘het Claeverenblad’ van de Leusdertak vindt u op Hamerveldseweg 102. De boerderij is prachtig gerestaureerd. Groot Capel treft u op nummer 128 en Nieuw Bruinhorst op nummer 134.