Iedereen die Tolboom heet is één grote familie.

Stamboomonderzoek leidt naar Hooglandse boeren.

 

HOOGLAND — De naam Tolboom en het dorp Hoogland horen net zo bij elkaar als een boer en een stel klompen. Dat is niet eens een slechte vergelijking, want de familie Tolboom hield zich generaties lang bezig met het boerenbedrijf.

Dit en nog vele andere zaken ontdekten de leraar Jan Tolboom en z’n echtgenote Sophie uit Wychen, nadat zij anderhalf jaar geleden hadden besloten, de stamboom van het Tolboomgeslacht uit te pluizen. Genealogie wordt dat pluiswerk genoemd.

In elk geval is uit hun onderzoek zonneklaar gebleken, dat een ieder, die op deze aardkloot gezegend is met de naam Tolboom, familie van elkaar is. En dat die familie haar oorsprong kent in Hoogland, in een boerderij aan de Hoge Steeg.

Afgelopen zaterdag gaven ongeveer zevenhonderd ‘Tolbomen’ inclusief partners, aan een oproep gehoor om in het Hooglandse Concordia een familiefeest te komen bouwen. De fotograaf van het Stadsjournaal blunderde, door naar de heer en mevrouw Tolboom te vragen. Prompt werd hij door zo’n vijftig mensen met die naam omringd.

De genealogen Jan en Sophie Tolboom vertelde graag over hun werk. “Wij zijn begonnen alle telefoonboeken van Nederland op de naam Tolboom uit te kammen. We kwamen die naam honderdtachtig keer tegen,” aldus Sophie Tolboom. Naar de betreffende adressen werd een enquêteformulier gestuurd, waarvan er honderdvijftig werden geretourneerd. De briefwisseling bracht nog eens veertig nieuwe adressen op. Degenen die niet hadden gereageerd werden telefonisch of persoonlijk benaderd.

“Met alle tachtig-plussers hebben we in elk geval persoonlijk gesproken, ” lichtte Jan Tolboom toe,” want de mogelijkheid was nu eenmaal groot, dat deze mensen ons aan veel informatie konden helpen.”

In Concordia kon op vijf panelen met een totale lengte van ruim zes meter worden bekeken tot welke familietak men behoort: De Hooglandse, Leusdense of Soester tak. Het boek van ‘The Tolboom-story’, dat het Wychense echtpaar heeft geschreven en in een oplage van zevenhonderd heeft laten drukken, is al bijna geheel aan de man gebracht.

tolboom_dag_1990_artikel

Tolboom-dag, Zaterdag 22 september 1990

bron: Amersfoortse Courant/Veluws Dagblad 26 – 09- 1990